Food Festival v Karlových Varech se každým rokem rozrůstá

Karlovarský Food Festival nabývá s každým rokem na rozměrech, ať už v počtu zúčastněných restaurací či konzumentů. Jeho čtvrtý ročník přilákal tradičně před hotel Thermal davy. Lidé projedli téměř 5000 Karlíků, což je festivalová měna a jeden Karlík byl k mání za 20 korun. Kromě ochutnávek mohli lidé sledovat řadu soutěží a některých se i zúčastnit. Do budoucna se má festival profilovat jako přehlídka regionální gastronomie, řekla ČTK Iva Hauptmannová z pořadatelského týmu.

Počet stánků prezentujících restaurace, hotely nebo bary se letos zvýšil na téměř dvě desítky. Kromě vyhlášených karlovarských podniků, ať už to byly kuchařské a barmanské týmy z Grandhotelu Pupp nebo hotelu Thermal, se poprvé objevily také stánky "venkovské". Například Hostince Na Statku z Jakubova. Podle Hauptmannové si přijeli akci prohlédnout rovněž z dalších podniků mimo Karlovy Vary s tím, že se představí příští rok. "Víme o řadě podniků, kde je gastronomie na špičkové úrovni," podotkla.

Přestože v případě Food Festivalu nelze hovořit o nějakém přímém zisku, má pro jeho účastníky určitě smysl, uvedla generální ředitelka Grandhotelu Pupp Andrea Pfeffer-Ferklová. Řadu návštěvníků akce konzumace pokrmů inspiruje k další návštěvě restaurací, jejichž speciality ochutnali. "Mnozí lidé žijí v představě, že návštěva určitých restaurací je pro ně nedostupná. Na festivalu se je snažíme z tohoto omylu vyvést. Což se nám snad, soudě podle některých ohlasů, daří," konstatovala.
 
Na karlovarský Food Festival se letos vrátila soutěž kuchařů ve filetování lososa, která by tady měla natrvalo zůstat v příštích ročnících. Návštěvníci akce se mohli zapojit do soutěže v přípravě pravých francouzských palačinek a zjistit, že vůbec nejde o snadnou záležitost. Což platilo i pro další soutěž v přípravě pravých karlovarských knedlíků. Premiéru měla letos gastronomická tvůrčí dílna pro děti, které mohly naplno popustit fantazii a ukázat zručnost při zdobení cukroví.
 
zdroj: ČTK